Inline Skate wielen

De beste skeeler wielen kiezen – De meest complete koopgids + KORTING

Skeeler Wielen

Skeeler wielen … er zit een hele wereld verborgen achter die kleine wieltjes. Wij zijn er zelfs een beetje aan verslaafd 😎 Elk nieuw wiel unlockt namelijk weer nieuwe mogelijkheden. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen van plan is om een grote verzameling wielen op te bouwen. Daarom helpen we jou graag met het maken van jouw beste keuze. Welke wielen het beste bij jou passen ontdek je in dit blog.

Allereerst…

Skeeler wielen verschillen van skate wielen. Het is dus belangrijk dat je weet of je skeeler wielen of skate wielen nodig hebt. In dit blog leggen we je alles uit aan de hand van technische specificaties. Als je dat niet zo interessant vindt kun je in onze skates shop ook direct de selectie skate wielen en skeeler wielen vinden. Geen zorgen, we hebben alleen de allerbeste wielen ingekocht. Dat scheelt jou alvast veel uitzoekwerk!

Wil jij korting op jouw nieuwe wielen?

Je mag de Skeeler wielen koopgids GRATIS DOWNLOADEN. Dan kun je alle informatie nog eens rustig doorlezen. In de koopgids vind je bovendien een kortingscode waarmee je 5% korting krijgt op jouw nieuwe wielen.

De Skeeler Wielen Koopgids

Bij ons mag je alle wielen testen!

Wielen zijn eigenlijk de belangrijkste onderdelen van de skate. Skaten of skeeleren op kwaliteitswielen kan je een compleet andere ervaring geven. Omdat goede wielen duur zijn mag je ze bij ons eerst komen testen voordat je een keuze maakt. Woon je niet in de buurt, dan kun je ook verschillende setjes skeeler wielen huren. We brengen de huurprijs bovendien in mindering op jouw eventuele aankoop.

De opbouw van een skeeler wiel

De opbouw van een skate of skeeler wiel

Alle skate en skeeler wielen hebben een breedte van 24 mm. Elk wiel dat kleiner is dan of gelijk aan de maximale wieldiameter die is opgegeven op de frames van jouw skate zal qua breedte dus passen.

Skeeler lagers en afstandhouders

Lagers (bearings)

Een wiel heeft links en rechts twee lagers met in het midden daarvan de afstandhouder die de lagers uitlijnt. De lagers druk je in het wiel met in het midden dus de afstandhouder. Dat kun je met de hand doen of met een bearingpress.

Lagers worden gemaakt van chroom, titanium of staal. Binnenin de lagers zit een ring met 7 stalen of keramische balletjes en een afsluitring om ze te beschermen tegen vuil zoals zand of water. Inline skates bevatten meestal het type 608 lagers en daarbinnen wordt een zogenaamde precisie-indeling gemaakt met de aanduiding ABEC. Van ABEC 5, 7 en 9 is ABEC 9 de hoogste precisie-lager.

Lagers met de hoogste ABEC normering hebben de minste speling in de lager, ze zijn zogezegd soepeler en hebben minder wrijvingsweerstand. De vraag is echter of je dat verschil merkt met skeeleren of skaten. ABEC zegt namelijk niets over de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt in de lagerconstructie. Een lager met een hogere ABEC normering zorgt er NIET voor dat je sneller gaat. 

Anders dan de ABEC normering heeft de kwaliteit van de lager invloed op de uitrol, ofwel hoelang je wielen zullen blijven draaien na een afzet. Een betere kwaliteit lager houdt je dus langer aan het rollen.

Voor een skate met 4 wielen heb je 8 lagers nodig, 1 aan elke zijde van het wiel. Je hebt dus een set van 16 lagers nodig voor beide skates. 

Standaard lagers zijn niet geschikt voor nat wegdek. Voor off-road skating op SUV-frames en skeeleren op nat wegdek adviseren we je om te kiezen voor roestbestendige lagers. 

Als je wilt weten wanneer je je lagers moet schoonmaken of vervangen. Of welke lagers voor jou de beste keus zijn. Lees dan de Skeeler Lagers Onderhoudgids.

Bearing press

Afstandhouders (spacers)

Afstandhouders worden tussen de lagers geplaatst in het wiel en zorgen voor een goede uitlijning. Zorg altijd voor de juiste maat afstandhouders om de lagers goed op hun plaats te houden. Als ze ook maar een millimeter te breed of te smal zijn, kan dit de juiste werking van het wiel beïnvloeden. 

Welke spacers je nodig hebt voor een wiel vermelden we er altijd bij.

Assen (axles)

Het wiel draait in het frame om de as. Een as zet het wiel met schroefdraad vast in het frame. De meeste inline skates gebruiken 8 mm assen. Om de wielen in het frame te bevestigen heb je meestal een inbussleutel van 4 mm. nodig of een torx.

Frames hebben meestal hun eigen assen voor een optimale pasvorm. Wissel dus niet zomaar de assen van verschillende merken frames met elkaar.  

Rocker assen
Er zijn ook rocker frames met ovale assen om een rockeropstelling mee te creëren. Hiermee verhoog je de wielen in het frame waardoor niet alle wielen de grond raken. Dit wordt vooral gedaan om meer wendbaarheid te creëren.

Rem assen
Met een speciale rem as kun je een rem bevestigen aan het frame. Kijk altijd goed na of de assen van een rem geschikt zijn voor jouw frame of kies de rem die wordt aanbevolen. De benodigde assen worden vrijwel altijd meegeleverd met een rem.

Skeeler assen

Het verschil tussen skeeler wielen en skate wielen

Skeeler wielen beginnen bij een grootte vanaf 90 mm. Hierdoor is het frame vaak langer, dit komt de kracht van je afzet tijdens het skeeleren ten goede. Met een lang frame ben je wel minder wendbaar. Skeeler wielen hebben een hogere hardheid en meestal een bullet profiel (spits i.p.v. rond). De grotere wielen zijn sneller, wat ze geschikt maakt om er lange afstanden mee te rijden. Skeeler wielen zijn bedoeld voor fitness skating of speed skating.

Skate wielen hebben meestal een grootte tot 80 mm. voor zoveel mogelijk stabiliteit en wendbaarheid. Grotere skate wielen zijn er ook maar meestal in een setup met een zo kort mogelijk frame. Je ziet ze bv. meestal in Urban triskates (skates met 3 wielen en een kort frame), in een hi-lo setup (grote en kleine wielen in 1 frame) of in een rocker frame (waarbij niet alle wielen de grond raken). Dit is om het frame zo kort mogelijk te houden voor een zo groot mogelijke wendbaarheid. Met kleinere wielen is het frame korter. Ook hebben de wielen meestal een lagere hardheid voor meer grip, behalve bij aggressive skating. 

Skate wielen zijn er zowel met een rond als bullet profiel. Skate wielen met ronde profielen komen wat vaker voor. Een rond profiel is bijvoorbeeld ideaal voor urban skating zodat je probleemloos over allerlei soorten ondergrond of wegdek kunt rollen en het biedt ook meer stabiliteit voor jumps en landingen. Bullet wielen zijn juist weer fijner voor strakke turns en bochten, zoals bij freestyle skating en slalom.

Sommige fabrikanten slagen erin om snelle wielen te maken met tegelijk veel grip. Bij deze wielen kom je de termen Ultra High Rebound en Dual Density tegen.

Dual density & Ultra High Rebound

Wat is Ultra High Rebound?

Wielen zijn gemaakt van polyurethaan, een soort rubber. Dit materiaal zorgt voor een goede grip op de weg en het slijt erg langzaam.

Het vermogen van een wiel om impact te absorberen noemen we de rebound, het geeft een wiel meer grip op de weg. Feitelijk is dit het vermogen van het wiel om snel terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm (de terugslag) nadat het is samengedrukt tijdens een pas op je skates. Als het wiel snel terugkeert naar zijn eigen vorm komt dit de snelheid ten goede. Bij een wiel met een lage rebound wordt de energie van je passen geabsorbeerd waardoor je minder snel zal rollen.

De rebound is een belangrijkere graadmeter dan de hardheid van een wiel. Als 2 wielen dezelfde hardheid hebben zal het wiel met de hoogste rebound het meest comfortabel zijn om mee te skaten. Een hogere rebound is altijd beter omdat dit het wiel snel maakt en zorgt voor een betere acceleratie. Er bestaat niet zoiets als een UHR-wiel van een lage kwaliteit, deze wielen zijn altijd van goede kwaliteit!

Let bij de aankoop van een wiel op de afkortingen SHR (Super High Rebound) of UHR (Ultra High Rebound). SHR of UHR wielen zijn de premium wielen die je de allerbeste ervaring zullen geven.

Skate tip: test zelf de rebound van jouw wielen. Laat een wiel stuiteren op een oppervlak (bv. op een tafel of op de grond). Hoe hoger het wiel stuitert, hoe beter de rebound is.

Wat is Dual Density?

Dual Density in een wiel is de beste combinatie om grip en rol op elk oppervlak te genereren. De technologie is een constructie van 2 lagen van een zachte en harde urethaanverbinding. De binnenband is erg zacht om de trillingen te absorberen en daarmee het rijcomfort te optimaliseren. Ook ontstaat in de zachte binnenkant een vervorming tijdens de afzet, hierdoor wordt je afzet krachtig en heb je meer grip. Het buitenste urethaan is hard om je de maximale rol te geven en de snelheid te behouden. De Dual density-technologie is een revolutie voor alle inline skaters die het beste uit een wielprestatie willen halen. Deze wielen zijn duurder dan normale wielen maar het skate absoluut geweldig!

De beste skeeler wielen

Je weet nu wat Dual Density en Ultra High Rebound is en dat alle premium skeeler wielen op hun UHR geselecteerd worden. Kies nu eerst welke wielen je precies nodig hebt o.b.v. onderstaande punten. Onderaan dit blog vertellen we je vervolgens wat de beste merken skeeler wielen zijn, deze wielen vind je ook in onze inline skate shop.

De wielnaven (hub)

De grootte van de wielnaaf (hub) in een wiel beïnvloedt de prestatie. Een wiel met een grotere hub rolt sneller en biedt meer stabiliteit terwijl een wiel met een kleinere hub meer grip en meer schokabsorptie biedt. Een racewiel heeft dus bij voorkeur een grotere hub om de snelheid goed te kunnen behouden.

De maat van skeeler wielen

Grotere wielen (vanaf 90 mm.) geven je meer snelheid en minder energieverlies, wat ze geschikt maakt om er lange afstanden mee te rijden. Ook skeeler je met grote wielen makkelijker over obstakels.

Je kunt kiezen voor een echt speedframe met bv. een wielsetup van 4×100 mm. Daarmee heb je een sterke afzet en houd je de gemaakte snelheid lang vast. Door het lange frame ben je wel minder wendbaar, je kunt het vergelijken met noren en kunstschaatsen. Een triskate met 3×100 of 3×110 wielen heeft bv. een korter frame waardoor je wendbaarder bent. Maar je hebt in vergelijk met de 4×100 setup een minder sterke afzet en je houdt de snelheid minder lang vast. Ook ben je minder stabiel wat met een hoge snelheid soms nogal een uitdaging is, tenzij je kiest voor een triskate met een langer frame. Een goed alternatief is de 4×90 setup; je hebt een sterke afzet én je blijft wendbaar en stabiel. Kies voor 4×90 dan wel een zo kort mogelijk frame, bv. het fitness frame van de FR1 90 Fitness Skates.

Het profiel van skeeler wielen

Als je vooral afstanden skeelert of lekker wilt toeren over goede (asfalt)wegen, fietspaden en fietssnelwegen dan kun je voor wielen kiezen met een bullet profiel. Het wiel is dan niet rond maar spits. Ze worden ook wel racewielen genoemd. Met een spits wielprofiel komt er feitelijk minder wiel in contact met de weg, je hebt dus minder rolweerstand en het kost je minder energie om de snelheid vast te houden. Skeeler wielen met een bullet profiel zijn absoluut jouw beste keuze voor langere afstanden en snelheid. 

Met bullet profiel skeeler wielen lever je wel wat in op je stabiliteit. De verminderde stabiliteit is meestal goed te merken en dat zou voor jou dus een reden kunnen zijn om toch te kiezen voor (grotere) wielen met een rond profiel. Als je geen optimale balans hebt kan het gebeuren dat je dit gaat compenseren in je skeelerhouding, let hier dus altijd even op.

Het profiel van Skeeler Wielen

De hardheid van skeeler wielen

Een hogere hardheid van skeelerwielen draagt bij aan de snelheid. Skeeleren op een zachter wiel kost je meer energie. Met een harder wiel heb je wel minder grip op de weg maar omdat je met skeeleren meestal op asfalt of fietspaden rijdt met voldoende goed wegdek heb je ook minder grip nodig. Een zachter wiel biedt dus meer grip maar zorgt voor meer weerstand en energieverlies. Je kiest vooral voor een zachter wiel als je juist meer grip wilt. Een zachter wiel is ook een goede keus als je regelmatig oneffen of wisselend wegdek tegenkomt, bij bv. skaten door de stad (urban en freeride skating).

De hardheid van skate en skeeler wielen wordt uitgedrukt in een A-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe harder het wiel. Zoals je hierboven las hebben hardere wielen een paar voordelen t.o.v. zachtere wielen maar ook een paar nadelen. 

Voordelen hardere skeeler wielen

Hardere wielen zijn duurzamer doordat het polyurethaan beter bestand is tegen slijtage. Maar een Ultra High Rebound (UHR) wiel met dezelfde hardheid als een kwalitatief minder goed wiel is veel duurzamer. Ook zijn hardere wielen sneller, er komt namelijk minder wieloppervlak in contact met de grond, dat betekent minder wrijving en dus minder rolweerstand. Skeeleren op hardere wielen kost je dus minder energie.

Nadelen hardere skeeler wielen

Een harder wiel heeft minder grip omdat ze met minder wieloppervlak contact maken met de grond. Ook hier geeft een UHR wiel dus weer veel voordeel omdat je hiermee meer grip op de weg hebt.  Ook zullen hardere wielen de trillingen minder dempen. Skeeleren op oneffen of ruw wegdek wordt daardoor erg oncomfortabel. Om deze redenen kan een zachter wiel voor jou dus veel fijner zijn of je kunt een Dual Density wiel overwegen die deze nadelen vrijwel volledig opheft.

Indeling van de wiel hardheid Indeling van de wiel hardheid

  • Hardheid onder de 80A: deze wielen zijn bedoeld voor gladde oppervlakken (bv indoor). Ze worden ook gebruikt als er behoefte is aan meer grip. Kinderen die net beginnen met skeeleren hebben ook profijt van zachtere wielen omdat ze minder wegen en het urethaan dus niet veel impact heeft. Ze hebben zachtere wielen nodig voor een comfortabele rit.
  • Hardheid tussen de 80A – 84A: Een standaard wielhardheid die veel wordt gebruikt voor recreatief en fitness skating.  Deze wielen bieden een gemiddelde snelheid, goede grip en een goede demping van trillingen. Hierdoor wordt een skeelerrit heel comfortabel.
  • Hardheid tussen de 84A een 88A: dit zijn de snelle en slijtvaste wielen. Deze hardheid is ideaal voor freestyle en slalom, freeride en urban, fitness en speed skating.
  • Hardheid boven de 88A tot 95A: deze wielen worden gebruikt voor agressieve skating maar soms ook voor freeride skating. De lage grip is dan een bewuste keuze en wordt als voordeel van dit skate discipline gebruikt. Deze wielen zijn heel duurzaam en hebben ook minder snel last van ‘wielbeet’ tijdens het slijpen.

Neem je gewicht mee in de keuze

Als je meer weegt dan gemiddeld en je zou normaal  een hardheid tussen de 84A en 88A hebben gekozen, dan zou je een hardheid boven 88A kunnen overwegen. 

Weeg je minder dan gemiddeld en zou je normaal voor wielen met een hardheid tussen de 84A een 88A hebben gekozen, dan zou je een hardheid tussen de 80A en 84A kunnen overwegen.

Kijk ook naar de hub en het wielprofiel

Baseer je keuze dus niet enkel op de hardheid en de afmeting van het wiel. Twee wielen met dezelfde urethaanmix en dezelfde hardheid zullen zich namelijk ook compleet anders gedragen op basis van hun hub (grote of kleine wielnaaf) en profiel (bullet of rond).

Alternatieve hardheidsnormering

Sommige merken gebruiken de voetafdrukschaal om de hardheid van wielen aan te geven. De voetafdrukschaal wordt als volgt omgezet naar de A-schaal:

  • F0 ± gelijk aan 88A
  • F1 ± gelijk aan 85A
  • F2 ± gelijk aan 84A
  • F3 ± gelijk aan 83A

UHR of SHR is belangrijker dan de hardheid 

Een belangrijkere graadmeter dan de hardheid van een skeeler wiel is de de Ultra High Rebound (UHR) of Super High Rebound (SHR). Bij 2 wielen van dezelfde hardheid is het het wiel met de hoogste rebound kwalitatief absoluut het beste. Hier kun je een wiel dus op selecteren. Deze wielen zijn duurder maar geven je absoluut de allerbeste skeeler ervaring. 

FR Skates

Kies eerst het juiste frame en dan pas de wielen

Als je een beginner bent maar ook als je last hebt van proneren of supineren of als je merkt dat je jouw knie naar binnen draait met skeeleren ben je je stabiliteit aan het compenseren. Het kan ook zijn dat jouw enkels nog moeten wennen aan de impact van het skeeleren. Vaak zien we om bovenstaande redenen dan een compensatie terug in de skeelerhouding. In dit geval kun je bv. beter kiezen voor een skeeler setup van 4×90 mm. met bullet profiel wielen dan een setup van 3×110 met bullet profiel wielen. Je staat met een 4×90 setup lager bij de grond en je hebt een langer frame, dat komt beide ten goede aan je stabiliteit. Wil je toch graag een triskate (skeeler met 3 wielen) kies dan bv. voor een wat langer frame en begin met ronde wielen ipv racewielen in een setup van 3×100 mm. 

De reden om geen raceprofiel skeeler wielen te kiezen

Het wegdek is een belangrijke factor voor de juiste keuze van skeeler wielen. Weet je dat je vooral veel klinkers en stoeptegels tegen zal komen, kies dan absoluut voor wielen met een rond profiel of voor grotere wielen vanaf 90 mm. met een race-of rond profiel. Wielen met raceprofiel zijn spits of puntig en daarmee zal je voortdurend tussen tegels en obstakels blijven haken. Dat zal niet ten goede komen van je plezier met skeeleren. Is dat momenteel jouw ervaring? Kijk dan vooral even naar het profiel van jouw wielen en wijzig jouw setup naar skeeler wielen met een rond profiel of grotere wielen. 

Een andere oplossing is het FR 90/80 frame. Hiermee maak je gebruik van het voordeel dat de 2 buitenste wielen 90 mm. zijn en behoud je toch de wendbaarheid dankzij de middelste kleinere wielen van 80 mm. Of kies voor een triskate frame met wielen vanaf 100 mm. 

Lichtgevende wielen 

Lichtgevende wielen bevatten een zogenaamde magnetische dynamo en zullen daardoor oplichten tijdens het skaten. Dat ziet er natuurlijk erg gaaf uit en dat maakt deze wielen erg populair! In ons assortiment vind je de kwaliteitswielen van Luminous.

Als je de wielen wilt gebruiken voor fitness skating of speed skating adviseren we je om niet alle wielen te vervangen voor lichtgevende wielen maar slechts 1 of 2 per skate. De wielen zullen je namelijk iets vertragen en je houdt de snelheid minder lang vast.

Lichtgevende skeeler wielen

Skeeler wielen onderhouden 

Het is verstandig om je skeeler wielen regelmatig te wisselen voor een gelijke slijtage. <In dit blog leggen we je alles uit over het onderhoud van je wielen en lagers.>

De beste merken skeeler wielen 

<Binnenkort werken we deze alinea verder uit>.

Welke skeeler wielen moet je nu kiezen?

Kom je er zelf niet helemaal uit wat voor jou de beste keus is? Plan een Discovery Call met ons of kom even bij ons langs, dat mag natuurlijk ook gewoon met jouw eigen skeelers.

Aanbevolen blogs

×